Μονή Μάρθας και Μαρίας -
2810 224415 697 672 2918 • 694 247 8820 info@ipsipetis.gr

ΜΟΝΗ ΠΡΟΫΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

H μονή της Προϋπαντήσεως είναι γνωστή και σαν μονή Μάρθας και Μαρίας, των αδελφών του Λαζάρου.   Βρίσκεται στην είσοδο της  κωμόπολης  Βηθανία ( Έλ – Αζαρία ) στα Αραβικά.  Εδώ  προϋπάντησε η Μάρθα τον Κύριο Ιησού Χριστό λέγοντάς του πως καθυστέρησε να έρθει και αν ήταν εκεί ο Λάζαρος δε θα πέθαινε.

Ο Κύριος όμως  σύμφωνα με τον ευαγγελιστή καθυστέρησε εσκεμμένα ,  για να φανερωθούν τα μεγαλεία της δόξας του Θεού.  Στο ερώτημα λοιπόν της Μάρθας  απαντάει:  ” Ἐγώ εἰμι ἡ ἀνάστασις καὶ ἡ ζωή.  ὁ πιστεύων εἰς ἐμὲ, κἂν ἀποθάνῃ, ζήσεται·   καὶ πᾶς ὁ ζῶν καὶ πιστεύων εἰς ἐμὲ οὐ μὴ ἀποθάνῃ εἰς τον αἰῶνα. πιστεύεις τοῦτο; ”   Πιστεύω κύριε ‘ο,τι εσύ είσαι ο Μεσσίας ο Υιός του Θεού, ομολογεί η Μάρθα και οδηγούν τον Κύριο, στο σημείο της ταφής.  Ο Χριστός  αφού προστάζει να αφαιρέσουν  το λίθο που κάλυπτε την πόρτα του μνήματος, φώναξε δυνατά   “Λάζαρε δεύρο έξω.”   Ο Λάζαρος αν και ήταν  τέσσερις ημέρες πεθαμένος αναστήθηκε και όλοι ομολόγησαν τη Θεότητα του Χριστού.

Σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας μας ο Λάζαρος ήταν 30 χρονών τότε. Για να αποφύγει την οργή των Ιουδαίων κατέφυγε στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα.  Αυτοί  τον χειροτόνησαν πρώτο επίσκοπο Κιτίου και ‘έζησε ακόμα άλλα 30 χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση, δε γέλασε παρά μόνο μια φορά που είδε κάποιον να κλέβει μια στάμνα. Τότε γελώντας  είπε:  Πρώτη φορά βλέπω χώμα να κλέβει και να κουβαλά χώμα.  Ο δεύτερος τάφος του Λαζάρου βρίσκεται σήμερα στην κρύπτη του μεγαλόπρεπου ναού του, που βρίσκεται στη Λάρνακα της Κύπρου. 

 Η μονή είναι γυναικεία και  κτίστηκε πάνω σε παλαιότερα ερείπια από τον Κύπριο Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα το 1879 μ.Χ

Φωτογραφίες από το εσωτερικό της μονής

 Το καθολικό της μονής που είναι αφιερωμένο στην Προϋπάντηση του Σωτήρος 

Στη δεξιά πλευρά του ναού  σώζεται η πέτρα που σύμφωνα με την παράδοση κάθισε ο Κύριος όταν τον προϋπάντησε η Μάρθα για να του αναγγείλει το θλιβερό συμβάν του θανάτου του αδελφού της.

 Το εσωτερικό του ναού

 Εξωτερικές όψεις του καθολικού. Στην φωτογραφία διακρίνεται το καμπαναριό.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση