Ι. μονή αγ. Συμεών Θεοδόχου -
2810 224415 697 672 2918 • 694 247 8820 info@ipsipetis.gr

Η μονή του Αγ. Συμεών του Θεοδόχου , βρίσκεται πολύ κοντά στη μονή του Τιμίου Σταυρού, στο λόφο Καταμόνας.  Σύμφωνα με την παράδοση εδώ βρισκόταν το σπίτι του Συμεών, που επονομάστηκε Θεοδόχος, γιατί αξιώθηκε  να πάρει στα χέρια του το Χριστό. 

Ο Συμεών ήταν ένας από τους  72  σοφούς , που κάλεσε ο Πτολεμαίος στην Αίγυπτο για να μεταφράσουν την Παλαιά Διαθήκη, από το εβραϊκό κείμενο  στην ελληνιστική κοινή.  Η μετάφραση αυτή είναι γνωστή σαν μετάφραση των εβδομήκοντα.

Μεταφράζοντας λοιπόν τον Προφήτη  Ησαΐα  και συγκεκριμένα το στίχο  που αφορά τη γέννηση του Μεσσία,  «Ιδού η παρθένος εν γαστρί έξει και τέξεται υιόν, και καλέσεις το όνομα αυτού Εμμανουήλ» (Ησ. 7.14).,  άρχισε να αμφιβάλει.   Έχοντας τις αμφιβολίες του, δυσπιστώντας  και προσπαθώντας να βρει λογική εξήγηση,  περπατούσε σκεπτόμενος στις όχθες του Νείλου ποταμού, όταν κάποια στιγμή,, έπεσε το δαχτυλίδι του μέσα στο ποτάμι. Του ήρθε τότε η σκέψη, πως όσες πιθανότητες έχει να το βρει, άλλες τόσες υπάρχουν, να γεννηθεί παιδί από παρθένο. Δηλαδή  καμιά.  Δεν πέρασε όμως πολύς καιρός ενώ έτρωγε ψάρι, βρήκε μέσα του το δαχτυλίδι.   Παρακάλεσε το Θεό τότε, να τον  αξιώσει να δει το Σωτήρα του κόσμου. «……μὴ ἰδεῖν θάνατον, πρὶν ἢ ἂν ἴδῃ τὸν Χριστὸν Κυρίου».   Η παράκληση του εισακούστηκε, από το Θεό, που τον κράτησε στη ζωή μέχρι την  ηλικία των 270 ετών.   ‘Όταν η Παναγία έφερε τον Ιησού στο Ναό, για να  πάρει την ευχή των 40 ημέρών,  Ο Συμεών φωτισμένος από το άγιο Πνεύμα,  πήρε στα χέρια του τον Ιησού τον ευλόγησε και είπε το Νῦν ἀπολύεις τὸν δοῦλον σου Δέσποτα, κατὰ τὸ ρῆμά σου ἐν εἰρήνῃ…» (Λουκ.Β’ :  25-32). 

Όπως αναγράφεται στην επιγραφή της εισόδου,  ο μοναχός  Αβράμιος εκ Μαδύτου, το 1859 επί  Πατριαρχίας Κυρίλλου του Β’,  αγόρασε την περιοχή, πιθανότατα από τους Ίβηρες μοναχούς.    Ανήγειρε τη μονή και το 1879 την παρεχώρησε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αφού παρέδωσε τα κλειδιά του μονυδρίου στον Πατριάρχη Ιερόθεο.

Η  μονή είναι ανδρική.  Το καθολικό που διατηρεί αρχαιότατα χριστιανικά αρχιτεκτονικά στοιχεία,  είναι αφιερωμένο στον αγ. Συμεών. 

Άποψη από το εσωτερικό του Ναού.

Ο τάφος του Αγ. Συμεών του Θεοδόχου,  βρίσκεται στο αριστερό κλίτος.

Το αριστερό κλίτος του Ναού, του αγ. Συμεών. Στο βάθος διακρίνεται ο τάφος του.

Αφήστε μια απάντηση