Φαράγγι της Σαμαριάς - Ipsipetis Travel
2810 224415 697 672 2918 • 694 247 8820 info@ipsipetis.gr

Φαράγγι της Σαμαριάς

Το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται νότια του Νομού Χανίων, στην οροσειρά Λευκά Όρη. Αποτελεί το μακρύτερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης, έχοντας μήκος περίπου 15 χιλιομέτρων. Ο επισκέπτης μπαίνει στο Φαράγγι από το Ξυλόσκαλο, στο Οροπέδιο του Ομαλού και εξέρχεται από αυτό στην Αγία Ρούμελη, στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Το πεζοπορικό ταξίδι διαρκεί περίπου 5-7 ώρες και είναι ασφαλές και προσιτό για όλες τις ηλικίες εφόσον υπάρχει καλή φυσική κατάσταση, κατάλληλα υποδήματα και η όρεξη για αληθινή επαφή με τη φύση. Το μονοπάτι έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, αφού η δημιουργία του μας μεταφέρει στην εποχή της Κρητικής Πολιτείας, στα τέλη του 19ου αιώνα. Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι επισκέπτονται την Κρήτη με κυριότερο σκοπό να διασχίσουν το διασημότερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης.

Χωριό Σαμαριά

Το έρημο διαμάντι του Φάραγγα

Το χωριό Σαμαριά εκκενώθηκε με την ίδρυση του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων ή Σαμαριάς, το 1962. Το έρημο χωριό αποτελεί διαμάντι της παραδοσιακής κρητικής αρχιτεκτονικής, ενώ τα σπίτια αξιοποιούνται από τους φύλακες του Εθνικού Δρυμού. Κοντά στο χωριό είναι πιθανό να συναντήσει κανείς τα Κρι-Κρι (Capra aegagrus creticus), την περήφανη κρητική αίγα που αποτελεί το μεγαλύτερο χερσαίο ζώο στην Κρήτη και απειλείται από εξαφάνιση. Οι ντόπιοι το αποκαλούν αγρίμι ενώ στην αρχαιότητα υπήρξε και σύμβολο ευημερίας. Για τον λόγο αυτό ανακηρύχθηκε και ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, συντηρώντας εδώ και χρόνια πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας που ευδοκιμούν στο Φαράγγι και που απειλούνται προς εξαφάνιση εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

 

 

Πόρτες ή Σιδερόπορτες

Το εντυπωσιακότερο σημείο του Φαραγγιού

Παρόλο που το Φαράγγι χαρίζει φαρδιά και ευδιάκριτα μονοπάτια, υπάρχει ένα σημείο όπου στενεύει σημαντικά. Πρόκειται για το πιο στενό πέρασμα, του οποίου οι θεόρατες πλευρές που αγγίζουν τα πεντακόσια μέτρα σε ύψος, απέχουν σε πλάτος μεταξύ τους μόλις τέσσερα μέτρα. Οι Πόρτες ή Σιδερόπορτες, όπως τις λένε οι ντόπιοι, αποτελούν ίσως το εντυπωσιακότερο σημείο του φαραγγιού, σχηματίζοντας ένα επιβλητικό φαινόμενο που, πέρα από γεωγραφικό ενδιαφέρον, προσφέρει και ανεπανάληπτη θέα.

 

Χλωρίδα, πανίδα και UNESCO

Πώς το Φαράγγι αποτελεί πολύτιμο τόπο για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον

Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής παρουσιάζει τεράστια ποικιλομορφία, αφού το φαράγγι δεν κατοικείται πλέον από ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, πολλά είδη φυτών και ζώων, όπως το κρι-κρι, επιβίωσαν και εξακολουθούν να προστατεύονται από τις βλαβερές για το περιβάλλον ανθρώπινες δραστηριότητες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γεωμορφολογία του φαραγγιού. Αρχικά και μέχρι το χωριό της Σαμαριάς, το τοπίο σφύζει από πράσινο το οποίο είναι και το κυρίαρχο χρώμα κατά μήκος της διαδρομής. Περνώντας το χωριό, το τοπίο γίνεται πιο βραχώδες, με χαμηλότερη και αραιότερη βλάστηση. Από το 1962, το φαράγγι ανήκει στο Δίκτυο Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας, ένα πρόγραμμα που συντονίζει η UNESCO με σκοπό την προστασία διαφόρων βιότοπων στον κόσμο που αποτελούν αποθέματα της βιόσφαιρας.

 

 

 

Πότε και πώς να επισκεφθείτε το Φαράγγι της Σαμαριάς

Γνωρίστε μαζί μας το διασημότερο Φαράγγι της Κρήτης

Το Φαράγγι είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Η ιδανική περίοδος για να επισκεφθείτε το Φαράγγι είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο γιατί το κλίμα είναι πιο δροσερό σε σχέση με το καλοκαίρι. Τo γραφείο μας οργανώνει τακτικά εκδρομές στο Φαράγγι, παρέχοντας στον επισκέπτη όλα τα απαραίτητα όσον αφορά την μετακίνησή του, καθώς και πολύτιμες οδηγίες και συμβουλές σχετικά με το σύντομο πεζοπορικό του ταξίδι.

Για περισσότερες πληροφορίες ή αν επιθυμείτε να επισκεφτείτε το Φαράγγι μαζί μας, καλέστε μας στο 2810224415 ή στείλτε μας e-mail στο info@ipsipetis.gr Οι έμπειροι συνεργάτες μας θα χαρούν να σας εξυπηρετήσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας.

Αφήστε μια απάντηση