Μονή Κρεμαστών -
2810 224415 697 672 2918 • 694 247 8820 info@ipsipetis.gr

Μονή Κρεμαστών

 

 

ΜΟΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ 

Η Ιερά Μονή Κρεμαστών, είναι από  τις ιστορικότερες της Κρήτης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 397μ  στο βουνό Καβαλαρά, πολύ κοντά στο  χωριό Βρύσες Μεραμβέλλου.  Όταν την αντικρίζεις από τη Νεάπολη δίνει την αίσθηση πως κρέμεται, εξ΄ου και το όνομα Κρεμαστά .

Το καθολικό είναι αφιερωμένο στους Ταξιάρχες και εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μικρό, μονόχωρο καμαροσκέπαστο Ναό, με κτητωρική επιγραφή στο υπέρθυρο της εισόδου 1593.

ΑΦΓ΄ (1593) ΟΥΤΟΣ Ο ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΝΑΟΣ ΥΠΟ ΜΗΤΡΟΦΑΝΟΥΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΤ(Η)

Η επιγραφή μαρτυρά ότι κτήτορας  της μονής ήταν ο Μητροφάνης ο Αγαπητός   στα τέλη του 16αιώνα.

Η κύρια φάση κατασκευής της μονής  διήρκεσε από το 1593 μέχρι το 1622. Για λόγους προφύλαξης, είχε φρουριακό ρυθμό  με δυο εισόδους. Η μία χρησιμοποιείται σαν κύρια είσοδος για τους επισκέπτες   και η άλλη εξυπηρετούσε τις αγροτικές υπηρεσίες. 

Η μονή είχε αρκετή περιουσία την οποία διέθετε για  φιλανθρωπικά έργα  και   κτίσιμο σχολείων για τις ανάγκες  της περιοχής.

Η ιστορία του μοναστηριού είναι συνυφασμένη με τις  εθνικές περιπέτειες του Ελληνισμού  τόσο στην ενετοκρατία,  στην Τουρκοκρατία  και στη Γερμανική Κατοχή. Αυτός ήταν και ο λόγος που υπέστη αρκετές καταστροφές

Στους χώρους της,  λειτούργησε  Κρυφό Σχολειό, όπου τα παιδιά της περιοχής, κάτω από το φως του καντηλιού, διατήρησαν ασβέστη τη φλόγα για ελευθερία.

Η προσφορά συνεχίστηκε και μετά την Τουρκοκρατία. Εδώ στεγάστηκε και λειτούργησε η κατώτερη Γεωργική σχολή, που πρόσφερε πάρα πολλά στην εκπαίδευση των αγροτών του Μεραμβέλου.

Την περίοδο της  Γερμανοιταλικής κατοχής περιέθαλψε, όλα τα ορφανά παιδιά της περιοχής . 

  Από μυστικά κελιά της μονής  συντονίζονταν αρκετά σαμποτάζ εναντίον του εχθρού. Περιέθαλψε και τροφοδότησε τους πολεμιστές,  συμβάλλοντας αποφασιστικά στα χτυπήματα κατά των καταχτητών.  Για το λόγο αυτό επικροτήθηκε με <<εύφημο μνεία>> από την Αγγλική Πρεσβεία.

 Μετά τον πόλεμο  με τα κτυπήματα που είχε δεχτεί άρχισε να παρακμάζει , ώσπου κάποια στιγμή έκλεισε.

 Με ενέργειες όμως του Μητροπολίτη Νεκτάριου το μοναστήρι αναστηλώθηκε εκ βάθρων.  Μετατράπηκε σε γυναικεία  και με τις ευλογίες και τις προσπάθειες της ηγουμένης Χρυσοστομίας έφτασε στο σημερινό της μεγαλείο.

Από το 1997 έγιναν αρκετά έργα.  Κτίστηκε νέα πτέρυγα που ταιριάζει απόλυτα με το παλιά αρχιτεκτονική, ο ναός των Μυροφόρων γυναικών κ.ά πολλά.

 

 

 

 

Leave a Reply