5 προορισμοί για σύντομες αποδράσεις από το Ηράκλειο - Ipsipetis Travel
2810 224415 697 672 2918 • 694 247 8820 info@ipsipetis.gr

5 προορισμοί για σύντομες αποδράσεις από το Ηράκλειο

      Παρόλο που το Ηράκλειο της Κρήτης αποτελεί γνωστό διεθνή προορισμό, πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν σύντομες αποδράσεις στη φύση, είτε για να «ξεφύγουν» από τους πολύβουους δρόμους και τις γεμάτες παραλίες, είτε για να ανακαλύψουν καινούριους προορισμούς και να θαυμάσουν το ηπειρωτικό τοπίο της Κρήτης. Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος, οι εναλλακτικοί προορισμοί της Κρήτης θα ανταμείψουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

 

 

Νεραϊδόσπηλιος

      Ο Νεραϊδόσπηλιος των Αστρακών βρίσκεται στο Αστρακιανό φαράγγι της Κρήτης, περίπου 23 χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο. Πρόκειται για ένα πανέμορφο και θρυλικό σπήλαιο που πήρε το όνομά του από έναν μύθο της περιοχής. Όπως προδίδει και το όνομα, η ιστορία ξεκινάει με έναν λυράρη ο οποίος άκουσε το τραγούδι των νεράιδων μέσα από το σπήλαιο και, μαγεμένος από αυτό, άρχισε να συνοδεύει τις νεράιδες με τη λύρα του. Παρόλο που η ιστορία δεν έχει καλό τέλος, η ομορφιά και η αρμονία του τοπίου, που μοιάζει πραγματικά παραμυθένιο, δικαιολογούν τη φαντασία των ντόπιων. Το σπήλαιο φιλοξενεί μία από τις πηγές του παλιού υδραγωγείου των Αστρακών, αποθεώνοντας το καταπράσινο τοπίο. Ένα στοιχείο που καθιστά τον συγκεκριμένο προορισμό απαραίτητο είναι η ίδια η διαδρομή προς τον Νεραϊδόσπηλιο. Για να φτάσει κανείς στο «Σπήλαιο της Θεάς», πρέπει να περάσει πρώτα από την Μυρτιά, το χωριό-γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη στο οποίο στεγάζεται και το ομώνυμο μουσείο.

 


 
Φαράγγι Καρτερού

     Το Αστρακιανό Φαράγγι της Κρήτης ενώνεται στο τέλος του με το Κουναβιανό Φαράγγι, τα οποία συνεχίζουν την πορεία τους σχηματίζοντας το Φαράγγι Καρτερού. Το Φαράγγι Καρτερού βρίσκεται ανατολικά του Ηρακλείου και παίρνει το όνομά του από το χωριό Καρτερός. Είναι ένας ιδανικός προορισμός για εκείνους που αγαπούν τη φύση και λατρεύουν την πεζοπορία ή που θέλουν απλά να αποδράσουν από τους έντονους ρυθμούς του Ηρακλείου. Οι διαδρομές του θεωρούνται εύκολες και προσιτές ενώ απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, χαρίζοντας στον ταξιδιώτη πανέμορφες εικόνες που γεφυρώνουν το παρελθόν με το μέλλον. Νερόμυλοι, μικρά εκκλησάκια και ασβεστοκάμινα θα εκπλήξουν θετικά τον κάθε επισκέπτη, επιβεβαιώνοντας πως κάποτε η ανθρώπινη παρουσία στο Φαράγγι Καρτερού ήταν ιδιαίτερα έντονη.

 


 
Φόδελε

      Το χωριό Φόδελε βρίσκεται περίπου στα 29 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και αποτελεί το χωριό-γενέτειρα του γνωστού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει μερικά από τα έργα του αναγεννησιακού καλλιτέχνη. Το μικρό μουσείο στεγάζεται στο σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο «El Greco» και στο οποίο έζησε μερικά χρόνια πριν εγκατασταθεί στο εξωτερικό. Στο Φόδελε μπορεί κανείς να επισκεφτεί την βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας καθώς και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα το οποίο φιλοξενεί βυζαντινή τέχνη του 17ου αιώνα. Το γραφικό χωριό φημίζεται για τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές του, το καταπράσινο τοπίο και τα δροσερά νερά του ποταμού Παντομάρτη, γεγονός που το καθιστά ιδανικό προορισμό για μια σύντομη κυριακάτικη απόδραση.

 


 
Όρος Γιούχτα

     Το Όρος Γιούχτα με τα ιερά σπήλαια βρίσκεται ανατολικά του Ηρακλείου και σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από αυτό. Πρόκειται για ένα μικρό, μοναχικό βουνό με ανθρωπόμορφη όψη που περιτριγυρίζεται από απέραντους αμπελώνες και ελαιώνες και κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των ντόπιων. Το Όρος Γιούχτα θεωρείται από την αρχαιότητα το ιερό βουνό της Κρήτης και φιλοξενεί δύο μινωικά ιερά και αρκετά ιερά σπήλαια μέγιστης ιστορικής σημασίας. Παρόλο που ο Μινωικός πολιτισμός ανήκει στο μακρινό παρελθόν, οι λαοί εξακολούθησαν να αποδίδουν μια θεία αύρα στο Όρος Γιούχτα κατά τους αιώνες, με τρανταχτό παράδειγμα το ναό της μονής του Αφέντη Χριστού που βρίσκεται σε μια από τις κορυφές του βουνού και χαρίζει στον επισκέπτη μια απολαυστική θέα με ιδιαίτερη γεωγραφική ποικιλομορφία.

 


 
Όρος Στρούμπουλα

      Το Όρος Στρούμπουλα βρίσκεται δυτικά του Ηρακλείου, έχει πυραμοειδές σχήμα και στην κορυφή του συναντά κανείς το εκκλησάκι της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ένα μοναδικό μνημείο που φέρει μια τεράστια ιστορία και που φαίνεται πως επιβίωσε ακάθεκτο ανά τους αιώνες, παρά την παρουσία διαφόρων κατακτητών στην περιοχή. Από την κορυφή του βουνού φαίνεται σχεδόν όλη η Κρήτη και αν κοιτάξει κανείς καλά, θα διακρίνει ερείπια γερμανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, σκιαγραφώντας την ιστορία του νησιού και συνοψίζοντας την έντονη ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα ανά τους αιώνες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως όρη σαν το Γιούχτα και το Στρούμπουλα αποτελούσαν πάντα καταφύγιο για τους διωγμένους ντόπιους, οι οποίοι επιβίωναν και συντηρούσαν την κουλτούρα τους και τον πολιτισμό τους ενώπιον των κατακτητών.

Αφήστε μια απάντηση