'Ορος των ελαιών -
2810 224415 697 672 2918 • 694 247 8820 info@ipsipetis.gr

Το όρος των Ελαιών, για το οποίο γίνεται συχνή αναφορά στην Καινή Διαθήκη, βρίσκεται  απέναντι από την Ιερουσαλήμ  και ακριβώς πάνω από την κοιλάδα του Χειμάρου των Κέδρων.  Βρισκόταν πάνω στο δρόμο που έπρεπε υποχρεωτικά να περάσει κάποιος  που ερχόταν από τη Βηθανία , στα Ιεροσόλυμα.  Έχει 826 μέτρα ύψος και αποτελείται από τρεις κορυφές. Την κορυφή του Σκοπού, που είναι κτισμένο το  Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, της Αυγούστας Βικτώριας με το Γερμανικό νοσοκομείο, και το λόφο της Αναλήψεως του Κυρίου.

Στην εικόνα φαίνεται  το όρος των Ελαιών.  Διακρίνεται η κοιλάδα του χειμάρου των Κέδρων με την Εκκλησία τω  Εθνών και ένα μέρος του απέραντου  νεκροταφείου, που λειτουργεί αρκετούς αιώνες στην περιοχή.  Οι Εβραίοι πιστεύουν ότι η  Δευτέρα παρουσία θα γίνει στα Ιεροσόλυμα και οι πιστοί θα εισέλθουν στην πόλη μέσω της Χρυσής Πύλης που τώρα είναι κλειστή.  Όσο πιο κοντά λοιπόν είναι ο τόπος της ταφής τους, τόσο καλύτερη θέση θα έχουν στην επίγεια  Βασιλεία του Χριστού.

 

 Η κορυφή του Σκοπού

 Η κορυφή του σκοπού, 826μ.  Στην εικόνα διακρίνεται το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ

Η κορυφή της Αυγούστας Βικτώριας

Στη μεσαία κορυφή βρίσκεται το Νοσοκομείο της Αυγούστας Βικτώριας

 

1. Η μονή Άνδρες Γαλιλαίοι

Η περιοχή ονομάζεται μικρή Γαλιλαία,  γιατί πολλές φορές έβρισκαν καταφύγιο εδώ,   ο Χριστός και οι Γαλιλαίοι μαθητές του.

Η μονή αυτή είναι ανδρική και είναι αφιερωμένη, στους Αποστόλους Άνδρες Γαλιλαίοι. Στο χώρο αυτό έγινε η Α΄ εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές του το απόγευμα της Κυριακής μετά την Ανάστασή του.

Όλα τα προσκυνήματα του χώρου ανήκουν στο Ελλληνορθόδοξο Πατριαρχείο.

 

Εξωτερική άποψη του Ναού  Άνδρες Γαλιλαίοι. Στον περίβολο διαβάζομε τα λόγια που είπε ο άγγελος στους μαθητές , κατά την Ανάληψη. «Τί ἐστήκατε ἐμβλέποντες εἰς τὸν οὐρανόν, οὗτος ὁ Ἰησοῦς ὁ ἀναληφθεὶς ἀφ’ ὑμῶν εἰς τὸν οὐρανόν, οὕτως ἐλεύσεται ὃν τρόπον ἐθεάσασθε αὐτὸν πορευόμενον εἰς τὸν οὐρανόν» (Πράξ. Α,4). Τὰ λόγια αὐτὰ εἶναι γεγραμμένα εἰς τὸν περίβολον τοῦ Ναοῦ. 

Ο Ναὸς είναι τρίκλιτη Βασιλικὴ μὲ τρία παρεκκλήσια στα υπόγειά του, αφιερωμένα , στην Παναγία, στον Άγιο Νικόλαο και στη Μαρία τη Μαγδαληνή 

 Στο σημείο αυτό που βρίσκεται στο Νάρθηκα του Ναού  έγινε η πρώτη εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές του. «και προάγει ὑμᾶς εἰς τὴν Γαλιλαίαν ἐκεῖ αὐτὸν ὄψεσθαι, καθὼς εἶπεν ὑμῖν» (Μάρκ. 16,7)   «Οἱ δὲ ἕνδεκα μαθηταὶ ἐπορεύθησαν εἰς τὴν Γαλιλαίαν εἰς τὸ ὄρος οὗ ἐτάξατο αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς. Καὶ ἰδόντες Αὐτὸν προσεκύνησαν Αὐτῶ…

 

Ο υπόγειος  χώρος του Ναού χρησιμοποιείται και σαν κοιμητήριο των εκάστοτε Πατριαρχών.

1α)  Η Τράπεζα του Χριστού

Στον περιβάλοντα χώρο της μονής υπάρχει προσκυνητάρι, όπου  ο Χριστός συνέφαγε με τους 11 μαθητές του, για να αποδείξη οτι το ανεστημένο σώμα Του , είναι πραγματικό και όχι οπτασία.   “Οι δε επέδωκαν αυτώ ιχθύος οπτού μέρος  και από μέλισσίου κηρίου και λαβών ενώπιον αυτών έφαγεν.”

1β) Ναός Παναγίας και Τάφος Αγίας Πελαγίας.

Στη νότια πλευρά της μονής  βρίσκεται Ναός της Παναγίας. Στο χώρο αυτό σύμφωνα με την παράδοση ερχόταν καθημερινά η Παναγία και προσευχόταν. Εδώ την πληροφόρησε άγγελος Κυρίου για την επικείμενη κοίμηση της, δίνοντας της φοίνικα.   Στους εξωτερικούς τοίχους του Ναού είναι χαραγμένοι ψαλμοί από ύμνους προς την Παναγία.

Στη νότια πλευρά του ναού της Παναγίας υπάρχει ο τόπος,   όπου σύμφωνα με την παράδοση ασκήτεψε η αγία Πελαγία.   Εδώ φαίνεται ο Τάφος της,

 

2.  Το Προσκύνημα της Αναλήψεως

 

Στο σημείο αυτό έγινε η Ανάληψη του Κυρίου μας, Η αγία Ελένη έκτισε μεγαλόπρεπη  Βασιλική, η οποία καταστράφηκε από  τους Πέρσες το 614μΧ.   Οι Σταυροφόροι έκτισαν ξανά το μνημείο, το οποίο ο Σαλανδίνος μετέτρεψε σε τζαμί.

Το προσκύνημα που σώζεται σήμερα είναι  ένα οκταγωνικό κουβούκλιο, εντός του οποίου στεγάζει ο βράχος, που πάτησε ο  Χριστός και ανελήφθη.  Ανήκει με κληρονομιά σε μουσουλμανική οικογένεια, η οποία και το εκμεταλλεύεται οικονομικά.

Εντός του προσκυνήματος υπάρχει ο βράχος, πάνω στον οποίο πάτησε ο Χριστός και ανελήφθη.  Πάνω στο βράχο σώζεται το αποτύπωμα του δεξιού ποδιού του Χριστού

 

3.  Μονή Αναλήψεως

Απέναντι από το προσκύνημα της Αναλήψεως έχει κτιστεί τα τελευταία χρόνια  ανδρική μονη της Αναλήψεως, που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο.

Αφήστε μια απάντηση