Σαραντάριο όρος -
2810 224415 697 672 2918 • 694 247 8820 info@ipsipetis.gr

ΣΑΡΑΝΤΑΡΙΟ ΟΡΟΣ

Το  Σαραντάριο όρος βρίσκεται βορειοδυτικά από την Ιεριχώ. Έχει 492 μέρα υψόμετρο από την επιφάνεια της Νεκράς θάλασσας και 98   από τη Μεσόγειο.  Είναι το μέρος όπου έλαβαν χώρα οι Πειρασμοί του Χριστού.  Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή  Ματθαίο, αμέσως μετά την βάπτιση του ο Χριστός, αφού νήστεψε 40 μέρες και 40 νύχτες  πείνασε. Τότε παρουσιάστηκε μπροστά του ο Διάβολος και  τον πείραξε λέγοντας του. Εάν είσαι Υιός του Θεού πες να γίνουν οι πέτρες ψωμί να φάς. “Εἰ υἱός  εἶ τοῦ Θεοῦ, εἰπὲ ἵνα οἱ λίθοι οὗτοι ἄρτοι γένωνται”.  Ο Χριστός που γνωρίζει τις παγίδες του πονηρού, απαντά με  μια φράση  από το Δευτερονόμιο  κεφ 8 :  “Γέγραπται γαρ  ὅτι “οὐκ ἐπ’ ἄρτῳ μόνον ζήσεται ἄνθρωπος, ἀλλ’ ἐν παντὶ ρήματι ἐκπορευομένου διὰ στόματος Θεοῦ”.     Ο άνθρωπος δε ζει μόνο με το ψωμί , αλλά έχει ανάγκη  καθετί που απορρέει από το Θεό.  Πρώτιστα πρέπει να είναι σύμφωνος με το Θείο θέλημα.  

Ο Διάβολος  δεν παραιτείται και  συνεχίζει να πειράζει. Τη δεύτερη φορά μάλιστα αφού μεταφέρει το Χριστό στα Ιεροσόλυμα,  δίνει εντολή να πέσει κάτω από το πτερύγιο του Ναού, χρησιμοποιώντας λειψά αγιογραφικά χωρία.  “Γέγραπται γαρ ὅτι τοῖς ἀγγέλοις αὐτοῦ ἐντελεῖται περί σοῦ καὶ ἐπὶ χειρῶν ἀροῦσι σε μήποτε προσκόψης προς  λίθον τον  πόδα σου” ο Χριστός όμως για δεύτερη φορά , αποφεύγει τον πειρασμό απαντώντας πάλι αγιογραφικά  πως δεν πρέπει να δοκιμάζεις με το παραμικρό την Παντοδυναμία του Θεού. “Πάλιν γέγραπται. Οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τον  Θεόν σου”.

Την Τρίτη  φορά   “παραλαμβάνει αὐτόν ὁ διάβολος εἰς ὄρος ὑψηλόν  λίαν, καὶ δείκνυσιν αὐτῶ πάσας τας βασιλείας τοῦ κόσμου καὶ την  δόξαν αὐτῶν, καὶ εἶπεν αὐτῶ, ταῦτά σοι πάντα δώσω ἐάν  πεσών  προσκυνήσῃς μοι.  Ο Χριστός   τότε του απαντά  “ὕπαγε, σατανᾶ· γέγραπται γάρ, Κύριον τον  Θεόν σου προσκυνήσεις καὶ αὐτῶ μόνῳ λατρεύσεις. Στο μέρος που έλαβε χώρα ο τρίτος πειρασμός έκτισε μονή ο όσιος Χαρίτωνας, που ήταν γνωστή σαν  Λαύρα Δοκά, από το τοπωνύμιο της κορυφής.

Το 614 οι Πέρσες καταστρέφουν κυριολεκτικά το μοναστήρι,  το οποίο ξανακτίζεται τον 12 αιώνα για να εγκαταλειφτεί οριστικά τον 15 αιώνα.

Στη σημερινή της μορφή η μονή ανάγεται στα 1874, όταν ο Αβράμιος ο Πελοποννήσιος την ανακαινίζει και αφιερώνει το καθολικό στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Η πρόσβαση στη μονή γίνεται είτε   με τα πόδια περπάτημα 20 λεπτών,  (είτε   με τελεφερίκ, ή  μικρά mimi bus. 

Εδώ φαίνεται το μέρος όπου αποβιβάζονται όσοι επιλέξουν mini bus, τα οποία συμφέρουν καλύτερα.  Από κει και πάνω η ανάβαση είναι επίπονη  ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Αφού   εισέλθουμε την πύλη της μονής  ανεβαίνουμε τα τελευταία σκαλοπάτια και μπαίνουμε μέσα στο μοναστήρι

Αφού ανεβούμε ακόμα λίγα σκαλοπάτια, φτάνομε στην κορυφή της μονής που είναι περίτεχνα κτισμένη , σαν χελιδονοφωλιά στο στενό βράχο.

‘Ενας πολύ στενός διάδρομος, στα αριστερά του οποίου είναι κτισμένα τα κελιά και το αρχονταρίκι, οδηγεί στο εσωτερικό.

Στο τέλος του στενού διαδρόμου υπάρχει ένα  σπήλαιο, που χρησιμοποιείται σαν χώρος ανάπαυσης από τους προσκυνητές.

Το καθολικό είναι  αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου  και έχει διαστάσεις 7Χ10,70μ.

 Φορητή εικόνα, με θέμα τον τρίτο πειρασμό.

 

Αφού ανεβούμε μερικά σκαλοπάτια μέσα από το Ναό, θα βρεθούμε στο παρεκκλήσι του Πειρασμού. Κάτω από την αγία Τράπεζα  βρίσκεται ο λίθος, όπου   πάτησε ο Κύριος κατά τη διάρκεια του τρίτου πειρασμού.  

Αφήστε μια απάντηση