Το Θεομητορικό μνήμα -
2810 224415 697 672 2918 • 694 247 8820 info@ipsipetis.gr

Κοιλάδα του χειμάρρου των Κέδρων 

 

Η κοιλάδα του Ιωσαφάτ ή κοιλάδα του χειμάρρου των κέδρων, όπως την γνωρίζομε από τις Ευαγγελικές διηγήσεις, βρίσκεται ανάμεσα στο  όρος των Ελαιών και στο λόφο Μορία.

Γεθσημανή  Τάφος της Παναγίας

 Στο βάθος της κοιλάδας, βρίσκεται το Θεομητορικό μνήμα, που περικλείεται από υπόγειο Ναό, αφού κατεβούμε 48 σκαλοπάτια. Ο Ναός κτίστηκε από την αγ. Ελένη το 326 και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

 Στη μέση δεξιά, καθώς κατεβαίνουμε,  βρίσκεται  παρεκλήσι με τους τάφους των  Ιωακείμ και Άννας

Στην αριστερή πλευρά βρίσκεται το παρεκκλήσι με τον τάφο του μνήστορος Ιωήφ 

  Ο  Ναός μοιάζει με κρύπτη και είναι σε σχήμα Σταυρού.  Ο Τάφος της Παναγίας  βρίσκεται μέσα σε λιθόκτιστο κουβούκλιο και είναι λαξευμένος σε βράχο.

Η είσοδος γίνεται από μια μικρή πόρτα στη δυτική πλευρά  και η έξοδος από μια επίσης μικρή, στη βόρεια  πλευρά.

Το 450 μ.Χ η βασίλισσα Πουλχερία, ζήτησε από τον Πατριάρχη Ιουβενάλιο, να ανοίξει τον Τάφο της Παναγίας.  Μέσα βρέθηκε  η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, που μεταφέρθηκε στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών στη Κωνσταντινούπολη.  Σήμερα η Τιμία Ζώνη βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος.

Πίσω από το  Κουβούκλιο του Τάφου βρίσκεται η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας

Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας θεωρείται Αχειροποίητος. Φέρει χρονολογία 1870 και συνδέεται με την παρακάτω ιστορία.

Στο Ρώσικο μοναστήρι, της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη Γεθσημανή, στους πρόποδες του όρους των Ελαιών, ζούσε μια αγιασμένη αγιογράφος που την έλεγαν Τατιανή.

Ένα βράδυ είδε σε οπτασία,  ότι την επισκέφτηκε μια μοναχή και της ζήτησε να τη ζωγραφίσει. Η Τατιανή ανταπάντησε , πως δεν είναι ζωγράφος αλλά αγιογράφος.- Έ τότε αγιογράφησε με επέμεινε η επισκέπτρια μοναχή.

– Δεν έχω ξύλο, που να σε αγιογραφήσω; Τ ότε η άγνωστη της δίνει ένα σανίδι και η Τατιανή ξεκινά την αγιογράφηση. Καθώς αγιογραφεί βλέπει το πρόσωπο της να λάμπει και η όλη της μορφή να ακτινοβολεί.

Η Τατιανή κατάλαβε πως είναι η Παναγία, ταράχτηκε πολύ και ξύπνησε. ‘Έτρεξε αμέσως να ξυπνήσει την ηγουμένη και να της διηγηθεί το όραμα. Η ηγουμένη τη συμβουλεύει να πάει να κοιμηθεί και το πρωί να αγιογραφήσει μια εικόνα της Παναγίας.

Καθώς όμως επέστρεφε, νοιώθει μια άρητη ευωδιά! Επιστρέφει πάλι στην ηγουμένη  και διηγείται το γεγονός. Η ηγουμένη ξυπνάει και μαζί εισέρχονται στο κελί που ευωδιάζει και τι να δουν! η Εικόνα που είχε δει στο όραμά της,  η Τατιανή,  βρισκόταν εκεί Αχειροποίητη.

Μετά από τις προσευχές των μοναζουσών στην Ι. εικόνα, παρουσιάζεται πάλι η Παναγία  και πτοστάζει: «Θέλω να με πάτε στο σπίτι μου, στη Γεθσημανή». Πράγματι η εικόνα μεταφέρθηκε στο Ναό και από τότε αποτελεί πλήθος Θαυμάτων..

 

 

Αφήστε μια απάντηση