Ι. μονή Τιμίου Σταυρού -
2810 224415 697 672 2918 • 694 247 8820 info@ipsipetis.gr

Η μονή του Τιμίου Σταυρού βρίσκεται στο ωραιότερο σημείο της νέας πόλεως της Ιερουσαλήμ, απέναντι από την Ισραηλινή Βουλή.  Μοιάζει με φρούριο και ανάγει την ίδρυση της τον 4μ.Χ αιώνα, όταν η αγία Ελένη, ίδρυσε βασιλική στο σημείο που ο Λώτ είχε φυτέψει το Τρισύνθετο δέντρο.     

Μετά την καταστροφή των Σοδόμων ο Λώτ κατέφυγε με τις θυγατέρες του σ’ ένα σπήλαιο.  Αυτές  απογοητευμένες που εξολοθρεύτηκαν όλοι οι άντρες, διαλογίζονταν πως θα πληθύνουν.   Μέθυσαν λοιπόν τον πατέρα τους και ήρθαν σε αιμομιξία μαζί του.  Όταν συνήλθε ο Λώτ και κατάλαβε τι είχε κάνει , συντετριμμένος εξομολογήθηκε το αμάρτημά του στο θείο του Αβραάμ.  Άγγελος απεσταλμένος από το Θεό δίδει τρία κλαδιά  ( κυπαρίσσι, κέδρο και πεύκο) στο Λώτ και τον προστάζει να τα μπήξει στη γη.  Καθημερινά να κουβαλάει νερό από τον Ιορδάνη  να τα ποτίζει και εφόσον ριζώσουν είναι σημάδι , πως ο Θεός τον συγχωρεί.  Ο Λώτ  έκανε όπως του είπε ο Άγγελος, αλλά ο διάβολος που δεν επιθυμεί την μετάνοια των ανθρώπων, μεταμορφωμένος σε άνθρωπο που πέθαινε  από δίψα, ζητούσε πάντα το νερό, που μετέφερε. Δεν έφτανε  λοιπόν το νερό για να ποτιστεί το δέντρο.  Ο Λώτ ήταν πολύ λυπημένος, όταν Άγγελος Κυρίου, τον πληροφορεί, πως ο Θεός βλέποντας τη μετάνοια του τον συγχωρεί και ότι το δέντρο έχει ριζώσει. 

Το δέντρο αυτό, που μεγάλωσε σε ένα κορμό με τρία κλαδιά , κόπηκε όταν κτιζόταν ο ναός του Σολομώντα.  Ενώ όμως το μετρούσαν και είχε μια συγκεκριμένη διάσταση όταν το τοποθετούσαν, πότε μεγάλωνε, πότε μίκραινε. Το άφησαν λοιπόν στην άκρη θεωρώντας το καταραμένο ξύλο.  Από αυτό το καταραμένο ξύλο ήθελε ο Καϊάφας να γίνει ο Σταυρός του Κυρίου, για να είναι  πιο οδυνηρό το μαρτύριο.

 Στο μέρος αυτό λέγεται, ότι στρατοπέδευσε ο Ηράκλειος, όταν επέστρεφε  με τον Τίμιο Σταυρό , από την νικηφόρα εκστρατεία του κατά των Περσών.

Η μονή επισκευάζεται από τον Ηράκλειο για να καταστραφεί εκ νέου, το 1180 από το Χαλίφη Χάκεμ.   Αυτή τη  φορά ο  αγιορείτης Ίβηρας μοναχός Πρόχορος, ξανακτίζει τη μονή την οποία επανδρώνει με Ιβηρήτες Αγιοταφίτες αδελφούς.  Το 18ο αιώνα, το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο αγοράζει τη μονή, όπου ιδρύει και λειτουργεί την περίφημη Θεολογική σχολή του Τιμίου Σταυρού από το 1857 μέχρι το 1905.

 Το καθολικό ανήκει στον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρίκλιτης βασιλικής, με  κεντρικό τρούλο και τρία υποθόλια.

 Αρχικά ήταν αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της  Θεοτόκου,  ενώ αργότερα  αφιερώθηκε στους αγίους Κωνταντίνο και Ελένη και στην Ύψωση του τιμίου Σταυρού.

 Το τέμπλο είναι κτιστό από πέτρα  με σπουδαίες εικόνες.

 

 Το σημείο όπου ο Λώτ φύτεψε το Τρισύνθετο ξύλο.

 Το σημείο όπου  φυτεύτηκε το Τρισύνθετο δέντρο, από κοντινότερη φωτογραφία.

 Η εικόνα δείχνει τον Λώτ, να ποτίζει το δέντρο.

Στην τοιχογραφία βλέπουμε τους εργάτες να κόβουν και να μεταφέρουν το ξύλο στο Ναό του Σολομώντα.  Από το ξύλο αυτό κατασκευάστηκε ο Ζωοποιός Σταυρός του  Χριστού.

 

Αφήστε μια απάντηση