Μονή αγίου Θεοδοσίου Κοινοβιάρχου -
2810 224415 697 672 2918 • 694 247 8820 info@ipsipetis.gr

 ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

 Η ιερά μονή του Αβά Θεοδοσίου  είναι κτισμένη στα ερείπια της περιώνυμης, μονής που ιδρύθηκε γύρω στο 465μ.Χ από τον άγιο Θεοδόσιο, που επονομάστηκε κοινοβιάρχης, γιατί  ήταν ο μέγας δάσκαλος του κοινοβιακού μοναχισμού.

  Βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα ανατολικά του Σπηλαίου της Βηθλεέμ στην αρχή της ερήμου της Ιουδαίας.  Αρχικά ο άγιος  έμενε στο σπήλαιο που, σύμφωνα με την παράδοση, διανυκτέρευσαν οι Μάγοι, όταν “χρηματισθέντες  κατ΄όναρ, μή  ανακάμψαι  προς Ηρώδην,  δι’ άλλης οδού ανεχώρησαν εις την χώραν αυτών”.   Όταν  λόγω της μεγάλης φήμης του, αυξήθηκαν οι μοναχοί που ήρθαν κοντά του, δημιουργήθηκε πρόβλημα χώρου, κτίζει το μοναστήρι ανάμεσα στα έτη 465-475 μ. Χ.  Η μονή, ήταν υπόδειγμα για όλα τα οργανωμένα μοναστήρια της Παλαιστίνης και στην περίοδο της ακμής της υπερέβαινε τους 2000μοναχούς.  

Το 614 οι Πέρσες, σφαγιάζουν τους πατέρες και την καταστρέφουν εκ θεμελίων σταματώντας την οποιαδήποτε ανάπτυξη. Στους αιώνες που ακολούθησαν, ανακαινίζεται και φαίνεται να λειτουργεί, μέχρι τον 15αιώνα, που λόγω των καταστροφών και της δύσκολης συγκυρίας, εγκαταλείπεται οριστικά.  Ο χώρος της μονής και τα κτήματά της καταλαμβάνονται από Βεδουίνους.   Το 1881 ο σχολάρχης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, αγοράζει την περιοχή και ανακαινίζει τα ερείπια.   Την ημέρα της εορτής του αγίου, στις 11 Ιανουαρίου  1896 ὁ Πατριάρχης Ιεροσολύμων Γεράσιμος τοποθετεί το θεμέλιο λίθο της νέας μονής.   

Το μοναστήρι όμως αρχίζει να αναδεικνύεται όταν ο αγιοταφίτης μοναχός  Λεόντιος από το Καστέλι   Ηρακλείου, έρχεται να μονάσει στο χώρο αυτό στις αρχές του αιώνα και συνέδεσε τη ζωή του με την επαναλειτουργία του, αφού διετέλεσε ηγούμενος από το 1900-1950.  

 Στη μονή σήμερα  διακονεί, ο εκ Κρήτης καταγόμενος, Ιερόθεος Σηφάκης, που και αυτός όπως τον Λεόντιο έχει συνδέσει τη  ζωή του με το  μοναστήρι.

Το εσωτερικό του  ναού, που βρίσκεται νότια του σπηλαίου των Μάγων.

Η είσοδος για το σπήλαιο των Μάγων,  γίνεται από το στεγασμένο χώρο που βλέπουμε στη φωτογραφία. αφού κατεβούμε λίγα σκαλοπάτια.

Το εσωτερικό του υπόγειου σπηλαίου, όπου διανυκτέρευσαν οι Μάγοι, αργότερα  μετατρέπεται  σε εκκλησία  και νεκροταφείο.   Εντοιχισμένοι  στο σπήλαιο βρίσκονται οι Τάφοι του αγίου Θεοδοσίου,  της αγ. Ευλογίας, που ήταν μητέρα του,   της αγίας Σοφίας μητέρας του αγ. Σάββα,  της αγ. Θεοδότης μητέρας των αγ. Αναργύρων, της μητέρας του αγ. Παντελεήμονος,  των αγίων Ξενοφώντος και Μαρίας, του αγ. Ιωάννη του Μόσχου και 35  ακόμα αγίων.  

 

Αφήστε μια απάντηση