Μονή προφήτη Ελισαίου Ιεριχώ -
2810 224415 697 672 2918 • 694 247 8820 info@ipsipetis.gr

Μονή προφήτη Ελισαίου Ιεριχώ

ΙΕΡΙΧΩ

Η Ιεριχώ, είναι από τις παλαιότερες οργανωμένες πόλεις στον κόσμο.  Βρίσκεται στην Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και ανήκει στο Ισραήλ από το 1967.   Στην εικόνα που έχει τραβηχτεί από το Σαραντάριο όρος, βλέπομε την εύφορη πεδιάδα της Ιεριχούς. Στο βάθος διακρίνονται η Νεκρά Θάλασσα και τα βουνά Ναβαύ, από όπου ο Μύησης αγνάντεψε τη γη της επαγγελίας.  Οι Εβραίοι με αρχηγό τον Ιησού του Ναυή , κυριεύουν την πόλη γύρω στα 1400 π.Χ  και εγκαθίστανται στην γη Χαναάν.

Την Ιεριχώ είχε επισκεφτεί αρκετές φορές ο Χριστός, αφού ήταν στον δρόμο του από τη Γαλιλαία προς τα Ιεροσόλυμα.  Στην πόλη αυτή, όπως διηγείται ο Ευαγγελιστής Λουκάς  ζούσε ένας εκ γενετής τυφλός και ζητιάνευε.  Μόλις  άκουσε ότι πλησιάζει ο Ιησούς, άρχισε να φωνάζει δυνατά λέγοντας, Ιησού Υιέ του Δαβίδ ελέησέ με. Οι παρευρισκόμενοι του έκαναν παρατήρηση, να σταματήσει. Αυτός όμως συνέχιζε ακόμα πιο δυνατά να φωνάζει. Τον πλησιάζει ο Ιησούς και τον ρωτά τι θέλεις να σου κάνω: Θέλω να με κάνεις να βλέπω Κύριε.  Στο εξής θα βλέπεις, απαντά ο Κύριος.  Η πίστη σου όχι μόνο σε θεράπευσε αλλά σε έσωσε..  Αμέσως ο τυφλός βρήκε το φως του  και ακολουθούσε τον Κύριο δοξάζοντας το Θεό.

“Τῷ καιρῷ ἐκείνῳ ἐγένετο ἐν τῷ ἐγγίζειν τὸν Ἰησοῦν εἰς Ἱεριχῶ τυφλός τις ἐκάθητο παρὰ την ὁδόν προσαιτῶν· ἀκούσας δὲ ὄχλου διαπορευομένου ἐπυνθάνετο τὶ εἴη τοῦτο. Ἀπήγγειλαν δὲ αὐτῷ ὅτι Ἰησοῦς ὁ Ναζωραῖος παρέρχεται. Καὶ ἐβόησε λέγων Ἰησοῦ υἱὲ Δαβίδ, ἐλέησον μέ. Καὶ οἱ προάγοντες ἐπετίμων αὐτῷ ἵνα σιωπήση – αὐτός  δὲ πολλῷ μᾶλλον ἔκραζεν υἱὲ Δαβίδ, ἐλέησον μέ. Σταθείς δὲ ὁ Ἰησοῦς ἐκέλευσεν αὐτόν ἀχθῆναι προς  αὐτόν. ἐγγίσαντος δὲ αὐτοῦ ἐπηρώτησεν αὐτόν λέγων τὶ σοὶ θέλεις ποιήσω· ὃ δὲ εἶπε· Κύριε, ἵνα ἀναβλέψω. Καὶ ὃ Ἰησοῦς, εἶπεν αὐτῷ· ἀνάβλεψον ἡ πίστις σου σέσωκε σέ· καὶ παραχρῆμα ἀνέβλεψε, καὶ ἠκολούθει τον Κύριον δοξάζων τον  Θεόν  καὶ πᾶς λαός

 

 Η  ΣΥΚΟΜΟΥΡΙΑ ΟΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ Ο ΖΑΚΧΑΙΟΣ

 Στην πόλη αυτή σύμφωνα με την ευαγγελική διήγηση του Λουκά, έγινε η συνάντηση του Χριστού με τον αρχιτελώνη Ζακχαίο.  Στο προαύλιο της μονής του αγίου Ελισαίου σώζεται η συκομουριά πάνω στην οποία ανέβηκε , ο Ζακχαίος για να δει τον Χριστό, επειδή λόγω του πλήθους και του μικρού του αναστήματος δεν είχε   θέα.  Ο Χριστός   βλέποντας τον, πάνω στο δέντρο του φωνάζει να κατέβει και ότι σήμερα θα μείνει στο σπίτι του.   Ο Ζακχαίος  γεμάτος χαρά κατέβηκε και αφού στάθηκε μπροστά στο Χριστό, γεμάτος μετάνοια ομολογεί ότι τα μισά από τα πλούτη του θα τα δώσει στους φτωχούς και αν σε κάποιο φέρθηκε σκληρά, θα του επιστρέψει ότι του πήρε στο τετραπλούν.

Οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι αντί να συνετιστούν και να συγκλονιστούν από τη μετάνοια του αμαρτωλού αρχιτελώνη, κατηγορούν το Χριστό, πως συναναστρέφεται με  αμαρτωλούς ανθρώπους.  Ο Χριστός βλέποντας τη μετάνοια των λόγων του Ζακχαίου λέγει.   Σήμερα σώθηκε  η οικογένεια του Ζακχαίου , γιατί και αυτός έχει δικαίωμα στη σωτηρία, αφού είναι απόγονος του Αβραάμ.  Εξάλλου ο Υιός του ανθρώπου ήρθε   να αναζητήσει και να σώσει  “το απολωλός.”

Τω καιρω εκείνω  διήρχετο, ο Ιησούς  την  Ἱεριχώ· καὶ ἰδοὺ ἀνήρ ὀνόματι καλούμενος Ζακχαῖος, καὶ αὐτός ἦν ἀρχιτελώνης, καὶ οὗτος ἦν πλούσιος, καὶ ἐζήτει ἰδεῖν τον  Ἰησοῦν τίς ἐστι, καὶ οὐκ ἠδύνατο ἀπὸ τοῦ ὄχλου, ὅτι τῇ ἡλικίᾳ μικρός ἦν. Καὶ προδραμών  ἔμπροσθεν ἀνέβη ἐπὶ συκομορέαν, ἵνα ἴδῃ αὐτόν, ὅτι ἐκείνης ἤμελλε διέρχεσθαι. Καὶ ὡς ἦλθεν ἐπὶ τὸν τόπον, ἀναβλέψας ὁ  Ἰησοῦς εἶδεν αὐτόν καὶ εἶπε προς  αὐτόν· Ζακχαῖε, σπεύσας κατάβηθι· Σήμερον γαρ  ἐν τῷ οἴκῳ σου δεῖ με μεῖναι. Καὶ σπεύσας κατέβη, καὶ ὑπεδέξατο αὐτ’ον  χαίρων. Καὶ ἰδόντες πάντες διεγόγγυζον λέγοντες ὅτι παρὰ ἁμαρτωλῷ ἀνδρὶ εἰσῆλθε καταλῦσαι. Σταθείς  δὲ Ζακχαῖος εἶπε προς  τον  Κύριον· Ιδοὺ τὰ ἡμίση τῶν ὑπαρχόντων μου, Κύριε, δίδωμι τοῖς πτωχοῖς, καὶ εἴ τινός τι ἐσυκοφάντησα, ἀποδίδωμι τετραπλοῦν. Είπε δὲ προς  αὐτόν   ὁ  Ἰησοῦς ὅτι σήμερον σωτηρία τῷ οἴκῳ τούτῳ ἐγένετο, καθότι καὶ αὐτ’ος  υἱός   Ἀβραάμ ἐστιν. Ήλθε γαρ  ὁ υἱός  τοῦ ἀνθρώπου ζητῆσαι καὶ σῶσαι τὸ ἀπολωλός.

Η συκομουριά βρίσκεται  μέσα σε ειδική προθήκη, για να προφυλαχτεί από τις καιρικές συνθήκες. Δίπλα ακριβώς έχει φυτρώσει καινούρια παραφυάδα.

ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΕΛΙΣΑΙΟΥ

Η ιερά μονή του Προφήτου Ελισαίου είναι ανδρική. Ο Προφήτης Ελισαίος ήταν μαθητής του προφήτη Ηλία και εκείνος που μετέτρεψε τα αλμυρά ύδατα της Ιεριχούς σε γλυκά. 

 

Αφήστε μια απάντηση